Pochutiny na Vánoční tabuli

Vánoce jsou časem pohody a rodinných návštěv. To druhé budeme muset nejspíše letos zásadně omezit či změnit. Ale Vánoce jsou také obdobím plným jídel, tradičních i netradičních chutí a hodování s blízkými. Co dát na slavnostní tabuli?

Snídaně

Snídaně na štědrý den by neměla obsahovat maso. Tradiční je vánočka. Nejlépe ta domácí. Pokud se chcete pustit do pečení domácí vánočky, pak dejte na rady našich babiček a dejte do ní aspoň 3 druhy tuku, pořádnou nálož rozinek a dejte si záležet na pletení. Vánočka bude ozdobou vaší Vánoční snídaně.

vánoční sušenky

Štědrovečerní večeře

Tradičním pokrmem na štědrovečerní večeři je u nás ryba a bramborový salát. Často je již v dnešní době nahrazována třeba vinnou klobásou či jinou úpravou ryby než je smažený kapr. Na naše stoly se dostává čím dál více mořských ryb, které chutnají skvěle a mohou nahradit kapra, kterého spousta lidí nemá ráda.

Na štědrovečerní tabuli také zajisté patří Vánoční cukroví. To se v každé rodině mění dle chutí osob v ní žijících. Druhů vánočního cukroví je opravdu velké množství. Můžete zkusit třeba některé z moderních druhů cukroví, jako jsou třeba rohlíčky z pistácií či kešu https://www.nakliceno.cz/kesu/. Moderní doba přeje exotickým surovinám. Můžete tak na stůl zajistit třeba čerstvé fíky, datle, granátová jablka, čerstvou vanilku do cukroví, nebo třeba šafrán, kardamom či třeba badyán. Všechny tyto drahé suroviny byly ještě před několika málo desítkami let v našich končinách velice vzácné.

vánoční stůl

Jedlé dárky

Pokud chcete obdařit vaše přátele jedlými dárky, pak se můžete pustit do výroby domácích pralinek, originální čokolády, nakládaných pochutin, jako jsou třeba utopenci, nebo třeba do výroby domácího likéru na přípitek. Ten vypadá v lahvích opravdu slavnostně a výhodou je, že nezabere žádné místo. Prostě se vypije a dále nemusíte nic řešit.